Reizen tijdens COVID

Alles wat je moet weten over mogelijkheden, PCR-testen en quarantaine!

Maho Beach – Sint Maarten

Daar zit je dan, achter je laptop, aan de keukentafel. Ruim een jaar na het eerste bericht dat je voorlopig thuis zou werken. Je rug is inmiddels zo verkrampt van de houten stoel dat je je afvraagt of je dit nog lang volhoudt.

Waar je eerst dacht dat thuis werken wel oké was, wil je nu met alle liefde weer terug naar het kantoor… of op vakantie. Het liefst op vakantie. Maar reizen tijdens COVID is onmogelijk toch… of toch niet? 

Precies wat wij dachten, voordat we het vliegtuig pakten. Maar niets bleek minder waar. Is reizen tijdens een pandemie dan toch goed mogelijk? Zeker! We nemen je graag mee in onze ervaringen. Welke landen zijn er open? Waar moet ik een mondkapje op? En moet ik een PCR-test doen? 

Welke landen zijn er open voor toerisme? 

Reizen in corona tijd is niet zonder obstakels en uitdagingen. Het begint al bij het kiezen van een bestemming en wat je nodig hebt om het land in en ook weer uit te komen.  

Om uit te vinden of een land open is voor toerisme kun je in eerste instantie kijken op de website van buitenlandse zaken. De reisadviezen zijn voor alle landen oranje, maar dat betekent niet dat je er niet naar toe kunt reizen.

Een oranje reisadvies betekent dat er veiligheidsmaatregelen zijn, maar je kunt wel degelijk het land bezoeken. Het hoeft ook niet te betekenen dat je niet bent verzekerd. Daar lees je straks meer over. 

De Nederlandse website van buitenlandse zaken is niet altijd up-to-date. Vaak kun je de laatste informatie per land ook vinden op de Amerikaanse website van Foreign Affairs, die je eigenlijk altijd wel tegenkomt als je iets zoekt zoals: “is [land] open for tourism?”.

Valladolid – Mexico

Maar welke landen zijn er open? 

Om het makkelijk te maken zal ik hier een lijstje tonen. Doe wel altijd eerst zelf je research om te checken of alles nog klopt en hoe de huidige situatie in het land is. 

Landen die op dit moment open zijn*: 

*informatie op basis van ons eigen research naar onze reismogelijkheden, reisadviezen kunnen elk moment wijzigen. Check dit daarom altijd eerst zelf.

Mexico

Mexico is open voor reizigers uit alle landen. Je hebt geen PCR of sneltest nodig bij aankomst en je hoeft ook niet in quarantaine. Check de website van de Mexicaanse overheid voor de laatste updates.

Costa Rica

Ook voor Costa Rica is geen PCR of sneltest nodig. Wel heb je een verklaring nodig van je reisverzekering dat je gedekt bent voor ziektekosten ten gevolge van corona. Check het kopje verzekering om te kijken welke verzekeraar dit vergoed!

Ook kun je in Costa Rica een reisverzekering afsluiten die aan de in-reis eisen voldoet. Check de website van de Costa Ricaanse overheid voor meer informatie.

Sint Maarten

Om naar Sint Maarten te kunnen reizen heb je een negatieve PCR test nodig. Ook heb je een verzekering nodig die je bij de overheid van Sint Maarten moet afsluiten. Het voordeel van reizen naar Sint Maarten is dat je bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine hoeft en je hoeft ook geen negatieve test te laten zien.

Tanzania 

Om Tanzania binnen te reizen is een negatieve PCR test nodig. Het kan zijn dat bij aankomst je een extra screening moet ondergaan, in dit geval moet je op eigen kosten (+-20 euro) een sneltest doen. Dit gebeurt dan op basis van verdenkingen, zoals bijvoorbeeld toch een loopneus door de airco tijdens de vlucht. Zolang deze test negatief is kun je in Tanzania vrij reizen. De website van de Amerikaanse ambassade in Tanzania is up to date, hier vind meer info!

Egypte

Om Egypte binnen te reizen heb je een negatieve PCR test nodig. Let op, de douane vraagt om een papieren uitslag van de test. Een digitale versie op je telefoon is dus niet voldoende. Mocht je dit niet hebben dan kunnen ze je vragen een nieuwe test te doen. Totdat de uitslag bekend is, verblijf je in quarantaine. Zorg dus dat je de juiste documenten mee hebt, zodat je dat voorkomt!

Albanië

Albanië is bereikbaar over land en per vliegtuig. Je hebt geen negatieve test nodig maar het kan wel zijn dat je bij aankomst een gezondheidsscreening moet doorstaan. Heb je geen klachten, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Let er wel op dat als je over land reist, het kan zijn dat de buurlanden wel om negatieve testen of andere documenten vragen. Zoek dus goed uit via welke landen je wilt reizen en of dat mogelijk is! Op de website van Amerikaanse ambassade vind je up to date info.

Puerto Viejo – Costa Rica

Reis je met het vliegtuig, check dan of je moet overstappen. Reizen via de Verenigde Staten is nu geen optie, zorg dus dat je hier geen overstap hebt. Check ook of het land waar je wel een overstap hebt niet op de zwarte lijst staat voor je uiteindelijke bestemming. Het kan zijn dat je via een land reist waar wel een PCR-test verplicht is, terwijl dat op je eindbestemming niet het geval is. Check dit voor je vertrek zodat je alle nodige documenten op zak hebt!

Moet ik echt een mondkapje op in het vliegtuig? 

Helaas is het antwoord ja. Een mondkapje voelt warm en oncomfortabel. Maar we kunnen je verzekeren dat het echt mee valt. Als je wegwerpmondkapjes gebruikt raden we je aan er meerdere mee te nemen en deze elke 2 a 3 uur te wisselen. Zo werken ze beter, en het is ook een stukje comfortabeler. 

Om je comfort echt te verbeteren is het beter om te investeren in een iets duurder mondkapje. Deze zitten vaak wel lekkerder, zijn minder warm en ademen fijner. Wij zijn fan van het sportmondkapje van Under Armour. Het mondkapje is zacht, voelt luchtig aan en ademt. Het mondkapje geeft je geen benauwd gevoel, je kunt hem gewoon wassen en dus hergebruiken. Win-win. 

Hoe reis je veilig tijdens COVID?

Met logisch nadenken kom je heel ver. Vermijd drukke plekken, zoals je dat thuis ook zou doen. Reizen is altijd een privilege, maar zeker tijdens een pandemie. Zoek dus de drukte niet op en kies voor opties waar minder mensen zijn. Geniet van de natuur, ga hiken, duiken of een dagje naar het strand. 

Houd je aan de lokale regels, zo respecteer je de lokale bevolking en houd je je zelf veilig. Zijn mondkapjes verplicht in openbare ruimtes? Draag deze dan netjes, zodat je andere reizigers laat zien hoe het moet. Zo komen we stapje voor stapje terug naar de wereld waar iedereen veilig kan rondlopen, op reis of niet. 

Was regelmatig je handen, gewoon met water en zeep, dit helpt om besmetting te voorkomen. Bescherm jezelf en anderen!

Ben ik wel verzekerd? 

Reizen zonder verzekering is nooit verstandig. Zeker nu niet. Check daarom of je reis- en zorgverzekering je dekken op het moment dat je het nodig hebt. Niet alle verzekeraars keren uit als je op reis gaat naar een oranje gebied. Check dit voor je vertrek. 

Een reisverzekering die jouw reis wel dekt, ook nu, is Aegon. Je kunt verschillende pakketten kiezen, met verschillende dekkingen. Check hun website om het pakket te kiezen dat bij jou past!

Op de hoogte blijven van ons avontuur?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: