Reizen met je camera

Reizen met je camera lijkt misschien ingewikkeld en risicovol, want stel dat je camera kapot gaat of misschien wel gestolen wordt. Maar als je hem niet meeneemt, dan heb je sowieso geen mooie foto’s. Matthijs Bettman, landschaps- natuur- wildlife- en cityscapefotograaf legt je uit hoe je het beste kunt reizen met je camera.

Met je camera op reis

Afgelopen herfst / winter ben ik naar Canada geweest om daar 3 maanden rond te trekken met mijn camera. Mijn plan was om de mooiste herfstkleuren te fotografen en de mooiste plekken te zien die de westkust van Canada te bieden heeft. 

Echter, voordat mijn reis door Canada begon, moest ik natuurlijk mijn tas inpakken. Ik zal jullie niet lastig vallen met alle formulieren, apps en overige dingen die ik moest regelen voor deze reis. Ik zal het hebben over mijn wat ik doe met mijn camera, wat ik allemaal meeneem, hoe ik deze meeneem in de auto en het vliegtuig. 

Welke camera spullen heb je nodig voor op reis?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Er zijn vele verschillende mogelijke camera’s die je kan gebruiken, zoals een full frame camera of een aps-c camera.  Maar daarnaast kan je natuurlijk ook je mobiele telefoon gebruiken om je vakantie foto’s te maken! De beste camera is namelijk de gene die je bij je hebt. Voor dit artikel gaan we echter alleen in op de DSLR en mirrorless camera’s die er zijn. Denk hierbij aan de Nikon, Canon en Sony serie of camera’s, maar je kan deze adviezen gebruiken voor elke camera die je hebt (naast je mobiel). 

Reizen met je Camera – What’s in my bag?

Persoonlijk gebruik ik de Sony A7Riv, Sony 12-24mm F4G, Sony 24-105mm F4G OSS, Sony 70-200mm F2.8G OSS en de Sony 200-600mm F5-6.3 G OSS. Met deze set kan ik in theorie alles fotograferen wat ik zou willen zoals bergen, de heide, de kust, het bos en wilde dieren. 

Verder heb ik ook reis statief, een groot statief en een aantal filters. Voor mijn fotografie gebruik ik de polarisatie en de 10stops filter het meest

Reizen met camera

Wat neem ik mee met een autoreis en hoe neem ik dit mee?

Voordat ik beslis wat ik allemaal meeneem, kijk ik naar wat de locatie mij allemaal te bieden heeft en wat voor soort foto’s ik kan maken. Voor de alpen in Oostenrijk gebruik ik de Sony 70-200mm F2.8G OSS vaker, terwijl ik bij een citytrip juist meer de Sony 12-24mm F4G zal gebruiken. De reden hiervoor is dat je in de bergen juist dingen van ver naar je toe wilt halen en bij een citytrip de gebouwen relatief dichtbij staan. 

Een full frame camera is een camera die een 35mm sensor heeft (de sensor is waarmee de camera de foto maakt). Een aps-c camera heeft een sensor die ongeveer de helft is van de full frame sensor.

In de bovenstaande foto’s is het verschil goed zichtbaar. Het verschil van hoe groot de bergen in dit geval in beeld staan. Bij foto 3 zijn de bergen veel groter in beeld omdat bij deze foto meer ingezoomd is vergeleken met foto 4.

Dus, terug naar wat ik nou meeneem met een autoreis. Wanneer je met de auto weg gaat, is gewicht natuurlijk minder belangrijk dan wanneer je gaat vliegen. Hierdoor neem ik vaak alles mee wat er in mijn tas past en kijk ik wanneer ik er ben, wat ik per keer meeneem. 

Daarnaast neem ik ook mijn grote statief mee. Dit is mijn stevigste statief, maar ook de grootste. Zelfs wanneer deze helemaal ingeklapt is, is deze nog 60cm hoog. Vergeleken met het reisstatief wat ik heb, is deze 2x zo groot. Echter, kan deze gewoon in de kofferbak gelegd worden zonder enige restricties. Zelfs in mijn kleine VW Polo kan ik alles meenemen en nog ruimte over hebben voor m’n eigen backpack met kleren. 

Wil je lichter reizen? Kijk dan goed naar waar je naar toegaat, kies je lenzen, kies je statief en gaan! 

Zonsondergang met je camera op reis

Wat neem ik mee met een vliegreis?

Bij reizen met je camera met het vliegtuig komt iets meer voorbereiding kijken. Naast dat je ook hier kijkt naar wat voor omgeving je reist, heb je hier ook te maken met gewichtslimieten. De meeste airlines hebben een limiet van 10 tot 12kg voor handbagage. Mijn go to set is de Sony 12-24mm F4G en Sony 70-200mm F2.8G OSS. Ik neem de Sony 24-105mm F4G OSS alleen mee wanneer ik extra ruimte heb in mijn tas. 

Voor het reizen in het vliegtuig gebruik ik mijn LowePro Protractic 450AWii tas. Deze tas past namelijk precies onder de stoelen van het vliegtuig. In deze tas pas namelijk bovenstaande set en dan heb ik nog de helft van de ruimte over voor ander spullen zoals wat te eten, een fles water en bijvoorbeeld een Lonely Planet

Bij mijn laatste reis naar Canada had ik de Sony A7Riv, Sony 12-24mm F4G en Sony 70-200mm F2.8G OSS mee, omdat hier bij het gewicht nog belangrijker was. 

De reis duurde namelijk 3 maanden en ik ging backpacken door de westkust van Canada. Hierdoor was de pouch voor wat ik mee kon nemen tijdens de reis nog minder. Wanneer ik met het vliegtuig op reis ga stop ik alle oplaadkabels, verlengsnoeren, USB kabels in de ruimbagage. 

Vliegen met dure camera apparatuur, de do’s & dont’s

Hierbij een paar tips om je reis naar/met het vliegtuig zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

  • Always go second. Hierdoor kan de ander je tas in de gaten houden wanneer jij nog bezig bent om alles op de band te leggen. 
  • Stop je camera spullen in je handbagage tas en laat ze daar zitten. Mijn tip is om de camera spullen in je tas te laten. Hierdoor is de kans groot dat je tas wordt ‘afgekeurd’ door de douane medewerker. Het voordeel hiervan is dat je tas veiliger ligt, wanneer je zelf moet wachten om door de body scanner te gaan. 
  • Lock the bag. Wanneer je ergens zit te wachten bij de gate, houd je tas altijd tussen je benen en het liefst nog met een arm of been door een van de lussen van je tas. Zo blijft je tas altijd bij je! 
  • Leg je tas onder je stoel. Wanneer je tas onder de stoel ligt van de gene voor je, zal jou tas nooit gekozen worden wanneer te weinig ruimte is in het vliegtuig. Hierdoor blijft je tas veilig bij jou en heb je er altijd zichtop. 

Wat je niet wilt doen in het vliegtuig, is je tas in de compartimenten boven de stoelen stoppen. Hierdoor raak je het zicht op je tas kwijt en is de kans een stuk groter dat deze er uit gehaald wordt om ruimte te maken. Daarnaast is je tas ook kwetsbaarder om gestolen te worden wanneer iedereen opstaat na de landing. Je wilt natuurlijk niet je vakantie beginnen en al je camera spullen, paspoort en andere belangrijke spullen kwijt te zijn! 

Bij het reizen met het vliegtuig komt ook vaak terug “kan de x-ray scanner mijn camera spullen kapot maken?”. Het korte antwoord hierop is nee. Je camera, batterijen en objectieven die je meeneemt kunnen hier prima tegen. Zorg er wel voor dat wanneer je camera op de band legt, dat er geen eten direct naast je camera ligt. In dat geval kan je namelijk een erg onaangename en lange wachttijd hebben bij de douane… 

Reizen met je camera – In het kort

Bepaal naar wat voor omgeving je gaat en welke lenzen je hiervoor nodig hebt om de beste foto’s te maken. Ga je met het vliegtuig? Let dan ook vooral op het gewicht van je handbagage. Een goede vuistregel is om je tas niet zwaarder te maken dan ongeveer 7 kilo. Dit is nog makkelijk te tillen en je zit dan nog ruim onder het gewichtslimiet van 10kg die de meeste airlines aanhouden. 

op reis met je camera

Verder, ga als tweede door de douane heen, laat je camera spullen gewoon in je tas zitten, houd je arm door de lus als je ergens zit te wachten en stop je tas onder de stoel van de gene voor je. Op deze manier reis je het meest op je gemak en kan je echt genieten van je reis! 

Wie is Matthijs Bettman?

Matthijs Bettman www.bettmanphotography.com

Matthijs is een 31 jarige fotograaf uit Utrecht. Zijn passie is het fotograferen van de vele verschillende landschappen die Europa en daarbuiten rijk zijn. Een verdere specialisatie binnen dit genre is bosfotografie. Matthijs zijn foto’s zijn te herkennen aan het gebruik van felle kleuren en om bekende plekken opnieuw te laten zien. Verder zijn Matthijs zijn foto’s gepubliceerd in National Geographic, reis gidsen en reisbureaus.  

Heb je een foto gezien op Matthijs zijn website waarvan je denkt “die past perfect bij mijn interieur en wil ik aan de muur”, stuur hem dan een berichtje en dan komen jullie er zeker samen uit! 

Matthijs is verder een gerespecteerde workshop en photowalk leider. Door zijn passie en skills is het mogelijk om nieuwe locaties te vinden en daarmee komt iedereen altijd thuis met foto’s die je nooit eerder had gemaakt. 

Kom je via Expedition Earth/Dominique & Mardy geef dit dan aan bij het eerste contact en je ontvangt 10% korting op elke print en workshop (photowalks zijn helaas uitgezonderd). 

Wil je op je volgende reis graag je camera meenemen, maar weet je nog niet waar naartoe, check dan onze bestemmingen voor inspiratie! Mijn favoriete fotografie land is Costa Rica.

Geef een reactie

%d