Gastblog: 5x Favoriete plekken in Albanië

Albanië heeft verrassend leuke plekken om te ontdekken, van verborgen parels tot leuke hotspots die zeer terecht al graag door toeristen bezocht worden! Ondertussen heb ik al twee keer een rondreis gemaakt door Albanië, ik kan zeker zeggen dat ik fan ben van dit mooie land. Een aantal van deze plekken zijn echt favoriet geworden! Deze plekken heb ik, Renee van Aap Noot Reis, voor jou op een rijtje gezet in deze gastblog.

Albanië is een land, waarvan nog veel mensen verbaast opkijken wanneer je er naar toe reist. De meest gestelde vraag was dan ook: ‘waarom ga je naar Albanië’ of ‘wat is daar dan te doen?’. Precies om die vragen, is het een hele goede reden om naar Albanië te gaan. Wie wil er nou niet reizen door een authentiek land, waar massatoerisme nog niet ontdekt is, de natuur prachtig is en de mensen ontzettend vriendelijk.

Nog niet overtuigd? Hieronder lees je alles over mijn favoriete plekken in Albanië en natuurlijk waarom deze plekken favoriet zijn!

1. Lepüshë

Met stip op één! De mooiste en minst ontdekte plek van dit lijstje. Lepüshë ligt in het uiterste Noorden van Albanië, in de zogeheten Albanese Alpen. Dit geweldige plaatsje is gemakkelijk te bereiken vanuit Shkodër en de weg er naar toe is goed. Dit is namelijk niet overal in Albanië het geval, rijden in Albanië kan best een uitdaging zijn. Je medeweggebruikers hanteren vaak andere verkeersregels dan we in Nederland gewend zijn en ook kom je regelmatig kuilen en gaten tegen. De afgelopen jaren is de infrastructuur in Albanië al enorm verbeterd en ik verwacht dat dit de komende jaren alleen maar beter gaat worden.

2. Gjirokastër

Deze plek is al wat meer ontdekt, maar zo’n onwijs gezellig stadje. Gjirokastër is zeker een favoriete plek vanwege de knusse sfeer en pittoreske straatjes. De huizen zijn hier gebouwd in de Ottomaanse stijl en het oude centrum is goed onderhouden. De straatjes vol klinkertjes, waaraan (souvenir)shops sieren en verkopers hun koopwaar buiten uitstallen geeft de stad veel sfeer. Er zijn vele restaurants te vinden, dus aan lekker eten geen gebrek. In het hoogseizoen kan het erg druk worden in Gjirokastër, daarom is het aan te raden om in Gjirokastër zelf te verblijven en in de vroege ochtend de nog lege straten te ontdekken.

Behalve het gezellige oude centrum, heeft Gjirokastër een kasteel als pronkstuk. Eerlijk gezegd is het kasteel niet zo heel spannend, het is namelijk meer een ruïne dan een kasteel. Wat wel indrukwekkend aan het kasteel is, is het uitzicht! Je hebt namelijk een panoramisch uitzicht van 180 graden over Gjirokastër, neem dus zeker even de moeite om naar boven te lopen en Gjirokastër van bovenaf te bewonderen. Naar boven lopen is wel een thema in Gjirokastër,

aangezien de stad op een heuvel is gebouwd en ook wel de stad van de 1000 treden wordt genoemd.

3. Koman Lake

De mooiste ferrytocht van Albanië en misschien wel van Europa, dat is de tocht over Koman Lake. In zo’n vier uur vaar je tussen de bergen over het Koman meer en of je nou wat aan de “overkant’ te zoeken hebt of niet, deze tocht wil je sowieso maken. Het makkelijkste om hier te komen is per bus of met de auto, de auto kan ook mee de ferry op, van te voren reserveren is handig aangezien er maar een beperkt aantal auto’s op kunnen.

Over het algemeen is het zonder auto niet nodig om te reserveren en kun je een kaartje kopen in de bus in Shkodër. Zodra de ferry aanmeert kun je twee dingen doen, doorreizen met de bus naar Valböne (daarover zometeen meer) of direct je wandelschoenen aantrekken en een mooie hike maken in de omgeving.

4. Valböne

Valböne is een plek die moeilijk te bereiken is en vooral populair is onder wandelaars. De voornaamste reden dat Valböne een favoriete plek onder wandelaar is, is vanwege de Valböne- Theth trail. Dit is een wandeling van zo’n 20 kilometer die van Valböne naar Theth loopt. De enige manier om in Valböne te komen is via de 4 uur durende ferry overtocht (en vervolgens nog een deel met de bus) of lopend vanaf Theth.

Veel mensen maken een loop van een paar dagen waarbij zij met de bus vertrekken vanuit Skhodër, de ferry pakken en vervolgens doorreizen met de bus naar Valböne. Aangekomen in Valböne spendeer je minimaal 1 nacht en de volgende dag loop je naar Theth. Vanuit Theth gaan er weer bussen terug naar Shkodër en zo maak je een avontuurlijk rondje, door één van de mooiste delen van Albanië

5. Berat

Bruisend Berat is een leuke stad om een paar dagen te verblijven, te genieten van het lokale eten en de lokale gezelligheid. Berat ligt ten Zuiden van de hoofdstad en door de stad stroomt de Osum rivier. Het oude centrum bestaat uit kronkelende straatjes met vele hoogteverschillen, net zoals Gjirokastër is Berat op een heuvel gebouwd en gaan de meeste straten stijl omhoog of naar beneden. Alleen wordt Berat niet de stad van de 1000 treden genoemd, maar de stad van de 1000 ramen. Als je op de brug over de rivier staat en je omdraait naar het centrum, dan wordt meteen duidelijk waarom!

Op de top van Berat vind je een kasteelruïne, binnen de kasteelmuren zijn er nog oude huizen te vinden in de Ottomaanse stijl waar nog steeds mensen wonen. Het kasteel geeft een geweldig uitzicht over de stad en is alleen daarom al het bezoeken waard. Binnen de kasteelmuren zijn er ook een paar restaurantjes en winkeltjes te vinden. Het leukste aan Berat is ronddwalen door de smalle straten en je laten verrassen waar je uitkomt.

Behalve deze 5 favoriete plekken, zijn er nog veel plaatsen en bezienswaardigheden in Albanië waar ik heel enthousiast van wordt. Het is een land vol natuurschoon, van ongekend blauwe meren tot paradijselijke stranden en indrukwekkende bergen waar je geweldig kan wandelen. Albanië is een geschikt reisland voor iedereen! Er is veel natuur te vinden, veel cultuur, interessante geschiedenis, avontuurlijke wegen, onontdekte en ongerepte parels en leuke gezellige steden. Toerisme is in ontwikkeling in dit land en ik verwacht dat het niet lang meer zal duren voor meer en meer mensen hun weg naar Albanië vinden.. Wacht dus niet te lang met het plannen van jouw reis naar Albanië.

Kun je hulp gebruiken bij jouw reis naar Albanië, als reiscoach ik ben reiscoach en ik help je graag met het uitzoeken en voorbereiden van jouw reis. Liever zelfstandig op pad, maar wel met een berg aan gouden tips? Download dan hier de complete reisgids Albanië  met twee uitgebreide routes. Deze reisgids bestaat uit 179 pagina’s vol met reistips, de leukste activiteiten, handige informatie en de mooiste bestemmingen. Een aanrader voor jouw reis naar dit prachtige land.

5x favoriete plekken

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: